saga

Saga OH Cards – lumea povestilor in cardurile metaforice

Saga OH Cards: 55 de carduri-povestiri. Povesti si Basme. Pictor si autor – Ely Raman.

Cardurile Saga descriu personaje, scene si obiecte dintr-un taram de nicaieri. Fiecare card ne duce intr-un mit, intr-un basm bine cunoscut sau o poveste ce nu a mai fost spusa niciodata. Cardurile Saga reaprind bucuria spontanietatii, a surprizelor si a visurilor din copilarie. Imaginile ce le reprezinta invita la calatorii intr-o lume a povestilor, a fanteziei, a viselor si magiei…o lume pe care o data am cunoscut-o, o lume in care broastele devin printi si printesele sunt salvate de eroi.

Saga ne ofera sansa de a ne dezvolta imaginatia, de a ne distra, de a ne juca sau de a exersa abilitatile creative in grup, cu prietenii, in familie, la scoala sau la munca.

Cum au fost create Saga OH Cards?

Cardurile Saga sunt al doilea set de carduri metaforice.

Ideea crearii setulul Saga apare in urma unui eveniment din Germania, unde Moritz Egetmeyer a participat impreuna cu Ely Raman, cu scopul de a prezintea primul set de carduri OH.  Persoanele trebuiau sa extraga carduri cu imagini si cu cuvinte si sa vorbeasca despre asocierile care le veneau in minte, privind acele combinatii. Insa contextul acelui eveniment nu permitea ca sa fie creata o atmosfera intima pe care o cerea o sedinta de terapie si lui Moritz Egetmeyer i-a venit ideea spontana de a invita persoanele sa alcatuiasca mici povestiri dupa imaginile cardurilor.

Moritz prezenta cardurile iar Ely observa procesul. Cardurile OH erau pentru Ely ca niste copii si lui nu-i placea ideea de a fi prezentate drept un joc, ele fiind create pentru terapii. In plus, cardurile OH nu se vedeau foarte bine de la distanta si atunci pictorul s-a gandit ca ar fi bine sa faca un nou set de carduri.

Peste doua saptamani Ely Raman s-a intors in Canada, a inchiriat o casa in munti si a pictat un nou set de carduri. I-a aratat mai apoi cardurile lui Moritz spunandu-i: “Uite, acesta este un set de carduri pe care il poti folosi pentru a spune povesti”. Asa a luat nastere noul set de carduri Saga in anul 1985.  Acela a fost momentul in care Moritz Egetmeyer si Ely Raman au inceput sa lucreze impreuna si sa creeze si alte seturi de carduri metaforice.

Despre ce sunt cardurile Saga?

Cardurile Saga deschid accesul la diferite arhetipuri care traiesc in fiecare dintre noi. Motivele acestor carduri includ elemente din povesti si legende din lumea intreaga. Vom gasi in ele imagini ale celor patru elemente (focul, apa, pamantul, aerul), regele si regina, clovnul, vrajitoarea sau inteleptul. Fiecare erou este o parte din noi insine iar motivele din basme sunt imagini ale sufletului nostru, care relateaza povesti ale vietii noastre interioare.

Unde se folosesc cardurile metaforice Saga?

Motivele din Saga reusesc sa scoata din noi imagini cu care ne indentificam usor, de aceea sunt folosite in terapie ca instrument pentru identificarea problemelor sau conflictelor despre care nu este usor de vorbit.

Saga este un set universal si se adapteaza adultilor, femeilor gravide si copiilor de orice varsta. Saga se presteaza foarte bine mai ales in lucrul cu copiii, sunt folositte mult in jocuri individuale sau de grup sau in terapiile cu povesti.

Persoanele care abia incep sa cunoasca lumea cardurilor metaforice pot incepe sa lucreze cu acest set de carduri, pana obtin mai multa abilitate in a crea metafore si a pune intrebari, care sa faciliteze procesul de constientizare a clientului. Este nevoie de putin timp pentru a intelege si pentru a “traduce” limbajul metaforic a clientilor, de aceea multi specialisti cu experienta recomanda pentru incepatori anume acest set de carduri.

Ludmila Rotaru

© Copyright 2017 – Ludmila Rotaru – All right reserved

sursa foto

Mai multe informatii despre cardurile metaforice gasesti in blog sau aici: www.oh-cards.com / www.oh-cards-na.com / www.oh-cards-institute.org

Saga OH Cards – lumea povestilor in cardurile metaforice
Etichetat pe:        

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *