punctele de vedere

Care sunt punctele de vedere ce iti creeaza realitatea? – Instrument Access Consciousness®

Te-ai gandit vreodata ca punctele de vedere creeaza realitatea pe care o avem? Care sunt punctele de vedere care au creat realitatea ta si cum o schimbi, daca nu-ti place?

Daca crezi ca trebuie sa muncesti din greu ca sa obtii ceva, cat de multa usurinta vei avea in viata ta? Sau, daca ai punctul de vedere ca nu stii cum sa faci bani, cate posibilitati vei vedea in jurul tau, care sa-ti aduca bani? Daca continui sa afirmi ca nu ai alegere, cat de multa alegere vei avea in viata ta?

Punctele de vedere creeaza realitatea, nu realitatea creeaza punctele de vedere. Multi cred, insa, ca banii se castiga din greu, pentru ca au avut experiente in care au castigat banii cu greu. Altii pot sa spuna ca lumea este rea, pentru ca au avut experiente in care lumea a fost rea. Nu exista o realitate inainte de a avea un punct de vedere. Noi cream mai intai un punct de vedere, apoi cream o realitate care sa-i corespunda.

Ce sunt punctele de vedere?

Punctele de vedere nu sunt adevarate. Ele nu sunt altceva, decat o alegere pe care o faci clipa de clipa. Punctele de vedere sunt ceea ce alegi sa vezi intr-un moment sau altul, fie ca o faci constient sau inconstient. Este ca si cum ai merge pe o strada si ti-ai indrepta atentia spre o masina veche si murdara, fara ca sa mai vezi nimic altceva in jur.

Un punct de vedere pe care l-am luat de la cei din jur este ca noi traim intr-o realitate fara alegeri si continuam sa functionam pe pilot automat intr-o stare de lipsa de alegeri. Noi ne-am obisnuit sa functionam intr-un anumit fel tot timpul, din puncte de vedere fixe pe care le-am “cumparat” de la altii si pe care le-am facut adevarate pentru noi.

Un punct de vedere fix este ceva ce exclude orice alta posibilitate care ar exista in jurul nostru. De exemplu, punctul de vedere ca nu avem bani, creeaza o realitate in care nu avem bani si va exclude posibilitatea de a avea bani. Punctul de vedere ca cineva este mai puternic decat noi, creeaza o realitate in care suntem lipsiti de putere si va exclude posibilitatea de a fi potenta care suntem cu adevarat.

Noi traim intr-o multitudine de puncte de vedere din care putem sa alegem. Putem alege un punct de vedere care sa creeze posibilitati, sau un punct de vedere care sa creeze limitare.

Cum ne cream realitatea cu punctele de vedere?

Noi ne cream realitatea in doua moduri:

„cumparam” un punct de vedere cu care suntem de acord, apoi ne aliniem cu el;

sau „cumparam” un punct de vedere cu care nu suntem de acord, apoi incepem sa-i opunem rezistenta.

Daca cineva iti spune ca nu esti bun de nimic, de regula reactionezi in doua moduri: sau esti de acord cu acel punct de vedere si te aliniezi cu el; sau nu esti de acord si incepi sa-i opui rezistenta. Ambele reactii vor crea o realitate in care nu vei fi bun de nimic.

Atunci cand opui rezistenta unui punct de vedere sau te aliniezi cu el, il creezi ca adevar. „Cumperi” acel punct de vedere si incepi sa demonstrezi ca ai dreptate cu el. Sau, creezi o realitate in care sa-ti demonstrezi ca poti trece dincolo de acel punct de vedere,  creezi o experienta care sa-ti schimbe acel punct de vedere. De exemplu, daca crezi ca nu poti fi fericit fara bani, poti crea lipsa banilor ca sa-ti demonstrezi ca poti fi fericit si fara bani. Daca crezi ca nu poti trai fara partenerul tau, vei crea o experinta in care sa-ti demonstrezi ca poti trai si fara el.

Cum folosesti acest instrument ?

Daca doresti sa-ti schimbi realitatea, incepe sa schimbi punctele de vedere pe care le ai in legatura cu orice aspect al vietii tale. Fii in intrebare si observa ce constientizari iti vin:

„Ce realitate am acum? Care sunt punctele de vedere care mi-au creat aceasta realitate?”

Ce realitate am acum in legatura cu relatiile, cu corpul meu, cu viata mea etc.? Chiar iti poti nota raspunsurile ca sa intelegi mai bine cum ai functionat pana in acel moment.

De fiecare data cand te gandesti la ceva, constientizeaza ca in acel moment alegi un punct de vedere care iti va crea o realitate. Fii in intrebarea:

„Ce creez eu cu acest punct de vedere? Ce realitate imi creeaza acest punct de vedere?”

De fiecare data cand auzi un punct de vedere la cineva, in loc sa reactionezi, spune-ti in gand:

„Este un punct de vedere interesant ca are acest punct de vedere.”

De fiecare data cand ai o situatie, o emotie, un gand sau o senzatie in corp, spune-ti in gand:

„Este un punct de vedere interesant ca am acest punct de vedere ca…”

Este un punct de vedere interesant ca am acest punct de vedere sa sunt furios. E un punct de vedere interesant ca am acest punct de vedere ca ma doare capul. E un punct de vedere interesant ca am acest punct de vedere ca  nu am bani, ca nu ma iubeste sotul, ca nu ma asculta copilul, ca nu-mi gasesc un serviciu, ca intarzii la aeroport, ca am acest diagnostic etc.

Cat de multa energie folosesti pentru pastra toate punctele de vedere pe care le ai acum? Cat de multa energie folosesti, pentru a demonstra ca ai dreptate cu ele? Cum ar fi viata ta, daca ai schimba toate punctele de vedere?

Totul este doar un punct de vedere interesant

Si daca totul este doar un punct de vedere interesant? Daca nimic nu este nici corect, nici gresit, nici bun, nici rau, nici  aliniere si acord, nici rezistenta si reactie?

Cand functionezi din “Totul este doar un punct de vedere interesant”, functionezi din permisivitate (allowance), permiti lucrurilor sa fie asa cum sunt. Pana atunci nu faci decat sa te uiti la ce este in neregula cu tot ce se petrece in jurul tau si sa judeci.

Atunci cand functionezi din “Totul este doar un punct de vedere interesant”, nu mai functionezi din puncte de vedere fixe. Abia atunci incepi sa ai alegere. Stii ca orice punct de vedere este doar o alegere pe care o faci pe moment si ca in orice moment poti alege un alt punct de vedere.

Cum ar fi, daca totul ar fi doar un punct de vedere interesant?

 

Autor: Ludmila Rotaru

© Copyright 2017 – Ludmila Rotaru – All right reserved

Alte informatii despre Access Consciousness® gasesti in blog sau pe siteul oficial www.accessconsciousness.com

sursa foto: Cristina Movileanu

Care sunt punctele de vedere ce iti creeaza realitatea? – Instrument Access Consciousness®

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *