persona oh cards

Persona OH Cards – portrete din intreaga lume in cardurile metaforice

Persona OH Cards: 77 de carduri-portrete si 33 de carduri-interactive, care reflecta sfera umana si cea interpersonala. Pictor – Ely Raman.

Cardurile Persona sunt formate din doua seturi de carduri: 77 de portrete color pictate de mana si 33 de carduri interactive, care indica intr-un mod schematic legaturi si relatii. In acest set vom gasi o gama variata de persoane, de la tineri la varstnici, de la culorile nordice la cele sudice, estice si vestice.

In cardurile-portrete vom gasi femei, barbati de toate varstele, precum si copii. Unele din ele sunt abstracte, aproape ireale, de parca ar fi niste masti-portrete, altele sunt putin neclare. Ely Raman a pictat 77 de oameni care ar putea locui in orice colt al lumii (sau a imaginatiei noastre). Privind aceste carduri, incepem sa ne intrebam ce fel de viata au aceste persoane, ce sentimente si ganduri ii incearca, cum se numesc, cum ii vad altii sau cum se vad ei pe sine. In acelasi timp, s-ar putea ca aceste carduri sa ne descopere nu o multime de oameni, ci mai degraba, numeroase aspecte ale fiecaruia dintre noi. Un cards interactiv, al carui semnificatie va fi hotarata de catre participant, poate ajuta la modelarea fanteziei si poate imbogati povestea.

Cardurile-interactive contin cerculete si sageti, care reprezinta interactiunea dintre cardurile-portrete. Cerculetele reprezinta grupuri de la 1 la 6 persoane, sagetile reprezintand tipurile de relatii dintre aceste persoane. Sagetile sunt de marime si forma diferita, fiecare participant ii va da semnificatia care crede el, pentru ca niciuna dintre ele nu are o semnificatie specifica, ca si toate celelate carduri metaforice, de altfel.

Despre ce sunt cardurile Persona?

Multe din problemele noastre cotidiene, care ne ajut sa ne intelegem mai bine pe noi insine, apar in urma comunicarii cu alte persoane. Anume in relationarea cu alte persoane reusim sa ne intelegem mai bine, sa ne analizam partile forte si partile vulnerabile. Setul Persona a fost creat pentru a explora cine suntem noi in raport cu cei din jurul nostru.

Lumea aceasta pare sa devina tot mai mica, pe masura ce vietile umane devin tot mai complexe si tarile tot mai populate. Diversitatea dintre culturi ne invata sa formam interconexiuni, sa renuntam la prejudecati si sa cultivam toleranta.

Termenul latin „persona” inseamna:

  • o masca purtata de un jucator;
  • un personaj interpretat;
  • cineva care joaca sau interpreteaza un rol;
  • un personaj, o relatie sau o capacitate interpretata de cineva;
  • si, de uz mai recent, o fiinta umana in general.

Persona ne invita sa ne jucam cu cititul chipurilor si al caracterelor, sa ne imaginam conexiuni si coincidente, sa ne regasim in altii si pe altii in noi. O zicala spune ca, pentru a-i cunoaste pe altii, trebuie sa umblam un kilometru in locul lor.

Setul de carduri Persona ne invita la tot felul de intalniri, discutii sau cugetari despre relatiile noastre de zi cu zi.

Unde se folosesc Persona OH Cards?

Setul Persona este considerat un set de baza si este folosit foarte mult in terapie, dar poate fi folosit cu succes si in alte activitati.

In terapie, setul Persona se foloseste in lucrul cu relatiile interpersonale, relatiile de cuplu sau relatiile copil-parinte. Cu Persona reusim sa facem jocuri de rol, dialoguri interioare sau cu persoane dragi noua, putem dezvolta abilitatea copiilor de a comunica cu cei din jur sau putem explora relatii dintre generatii diferite. Cu acest set de carduri putem explora lumea noastra interioara si atitudinea fata de noi insine, putem explora atitudinea noastra fata de alte persoane sau alte culturi, putem sa ne indentificam cu o persoana sau o situatie.

Cardurile–portrete pot fi folosite individual, in combinatie cu cardurile interactive din acest set sau in combinatie cu alte seturi de carduri.

Cardurile-interactive pot fi folosite cu orice alt set de carduri, pentru a explora diferite situatii sau relatii. Cerculetele pot semnifica persoane, atunci cand se lucreaza cu relatiile interpersonale sau de cuplu, dar pot semnifica si situatii sau diverse aspecte ale vietii.

Ludmila Rotaru

© Copyright 2018 – Ludmila Rotaru – All right reserved

sursa foto

Mai multe informatii despre cardurile metaforice gasesti in blog sau aici: www.oh-cards.com / www.oh-cards-na.com / www.oh-cards-institute.org

Persona OH Cards – portrete din intreaga lume in cardurile metaforice
Etichetat pe:            

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *