oh++cards

OH Cards – viata de zi cu zi in cardurile metaforice

OH Cards: 88 de carduri-imagini si 88 de carduri-cuvinte, care reflecta aspecte din viata de zi cu zi. Pictor si autor – Ely Raman.

Cardurile OH sunt formate din doua seturi de carduri: 88 de carduri cu picturi ale artistului Ely Raman si 88 de carduri cu cuvinte. Ambele seturi sunt diverse ca marime, setul cu imagini fiind de marime mai mica decat setul cu cuvinte. Cand toate picturile sunt combinate cu cuvintele, cele doau seturi ofera 7744 de combinatii posibile.

Cardurile-imagini contin diverse actiuni din viata de zi cu zi, in care vom gasi povestioare amuzante, poezii minunate de dragoste si bucurie sau povesti triste despre suparari si durere…precum si povestiri personale spuse incet unei camere linistite. Privind aceste imagini patrunzi intr-o lume complexa, cu tot ce iti poate rezerva experientele zilnice de rutina, fie ca sunt placute sau mai putin placute.

Cardurile-cuvinte contin 88 de cuvinte, care ar putea descrie experientele din cardurile-imagine. Aici gasim cuvinte care exprima bucurie, iubire, speranta, inceput precum si asteptare, neliniste, rusine sau dezgustare. Cuvinte care ne bucura sau ne intristeaza, ne dezamagesc sau ne incurajeaza.

Cardurile OH reprezinta o carte infinita de pagini/o sursa infinita ce ne conduce in noi aventuri de fiecare data cand deschidem setul.

Cum au fost create OH Cards?

Istoria aparitiei cardurilor metaforice incepe cu crearea acestui set de carduri, care poate fi considerat primul set de carduri asociative din lume. Ele au fost create de Ely Raman.

Numele cardurilor OH vine din engleza si reprezinta o interjectie, care exprima mirare sau surpriza. De regula persoanele raman uimite atunci cand vin in contact cu cardurile, pentru ca acestea descopera laturile cele mai ascunse ale fiintei noastre. OH Cards ne fac sa devenim spontani si sa accesam surse de informatie din subconstient, care ne lasa surprinsi de fiecare data cand lucram cu ele.

Initial Ely Raman si-a dorit sa creeze un set de carduri de tarot, fiind inspirat de cardurile lui Rider Waite, un set de carduri publicat in 1968 si pictat de Pamela Colman Smith. Ely a prezentat aceste set unui prieten de al lui, psihoterapeut Gestalt. El i-a sugerat sa reproiecteze cardurile intr-un “joc psihologic”, implimentand in carduri multe din ideile terapiei Gestalt. Astfel a luat nastere setul de carduri OH, care este primul set si setul de baza in lumea cardurilor metaforice asociative.

Cardurile OH au fost publicate pentru prima data in Canada in anul 1981. Mai tarziu cardurile s-au raspandit in Europa si apoi in toata lumea datorita psihoterapeutului german Moritz Egetmeyer si editurii sale OH-Verlag.

Din colectia cardurilor germane setul OH este unicul set de carduri care contine cuvinte.

Despre ce sunt cardurile OH?

Cardurile OH reflecta lumea obiectiva si viata de zi cu zi in toate aspectele ei: relatii, finante, comunicare, succes, bucurie, tristete etc. Daca acest set de carduri ar mai avea un nume, el s-ar numi “Ciclu de viata de rutina”.

Aceste 176 de carduri reprezinta materialul din care sunt create nenumarate forme de lucru sau joc. Langa cele 7744 de combinatii posibile de picturi si cuvinte, trebuie de asemenea adaugate variantele date de diferite interpretari ce se schimba o data cu parcursul nostru de viata. Daca s-ar scrie cate o poveste de o singura pagina pe zi, ar fi nevoie de 21 de ani ca sa se treaca prin toate combinatiile posibile  pe care le ofera setul de carduri OH.

Imaginea si cuvantul sunt doua polaritati ale vietii noastre. Atat cuvintele cat si imaginile provoaca in noi reactii diferite. Imaginile reusesc sa treaca dincolo de filtrul nostru rational, ele stimuleaza emisfera dreapta a creierului, partea intuitiva si emotionala. Imaginile ne ajuta sa exprimam ceea ce ne este greu sa exprimam in cuvinte: emotiile si sentimentele. Cuvintele stimuleaza emisfera stanga a creierului si lucreaza mai mult cu constientul nostru, cu partea logica si analitica. Cuvintele ne ajuta sa exprimam mai usor rutina si viata noastra sociala.

Atunci cand pozitionam un card cu o imagine peste un card ce contine un cuvant, activam ambele emisfere ale creierului nostru. Pentru ca o polaritate sa fie in armonie, ea are nevoie de cealalta polaritate. Lucrand cu imaginea si cu cuvantul, echilibram polaritatile noastre. Fiecare dintre noi are partea intuitiva si partea emotionala, partea feminina si partea masculina etc. Prin combinarea de picturi si cuvinte, cardurile OH se adreseaza intregii persoane si fiintei in totalitatea ei.

Unde se folosesc OH Cards?

Setul de carduri OH este considerat un set de baza si este folosit mai mult in sfera profesionala, sub forma de consiliere. Orice specialist care lucreaza cu cardurile metaforice asociative, va avea in portofoliul sau acest set de carduri.

Numarul mare de carduri si diversitatea lor, faciliteaza lucrul cu orice problema pe care o are o persoana si permite aplicarea unui numar nelimitat de tehnici si jocuri, care pot fi folosite in lucrul individual sau de grup. Persoanele care inca nu au experienta de lucru cu cardurile metaforice, pot incepe sa lucreze numai cu imaginile din acest set, ca mai apoi sa includa si cardurile cu cuvinte.

Setul cu imagini si setul cu cuvinte pot fi folosite impreuna sau separat, cat si in combinatie cu alte seturi de carduri. Setul OH poate fi folosit pentru lucrul cu relatiile interpersonale, relatiile de cuplu, relatiile copil-parinte, probleme emotionale sau comportamentale, lucrul cu traumele si pierderile, problemele de ordin psihosomatic etc. OH este cel mai complex set din toate cardurile metaforice asociative existente la acest moment.

Ludmila Rotaru

© Copyright 2017 – Ludmila Rotaru – All right reserved

sursa foto

Mai multe informatii despre cardurile metaforice gasesti in blog sau aici: www.oh-cards.com / www.oh-cards-na.com / www.oh-cards-institute.org

OH Cards – viata de zi cu zi in cardurile metaforice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *