istoria aparitiei cardurilor oh

Originea si istoricul cardurilor metaforice asociative

Cardurile metaforice au o istorie de peste 35 de ani si sunt rezultatul unui proces, care a trecut prin mai multe faze de dezvoltare.

Ely Raman si primul set de carduri

Istoria aparitiei cardurilor OH incepe in Canada la inceputul anilor ’70, ca o forma de arta alternativa.

Primul set de carduri a fost creat de  Ely Raman, profesor de istoria artei la Universitatea Rutgers din New Gersey. El si-a dorit sa faca arta cat mai accesibila pentru oameni, creand niste carduri mici cu imagini a tablourilor din galeriile de arta, astfel oricine avea ocazia sa priveasca picturile mai de aproape si sa perceapa mesajele transmise de pictorii care au creat tablourile. Ely Raman era de parerea ca operele de arta trebuiau sa fie accesibile pentru orice persoana.

El mai sustinea ca arta nu ar trebui sa fie rigida si de neschimbat. Influentat puternic de Marcel Duchamp si John Cage, Raman era mereu ocupat cu crearea diverselor obiecte, care puteau schimba starea privitorului. Una dintre formele sale preferate de exprimare a fost, ceea ce el numea “structuri variabile”. Aceasta filozofie a dat nastere unei alte noi idei: Ely s-a gandit sa combine cardurile mici ce contineau imaginile din tablouri cu carduri de cuvinte. In asa fel, cardurile-imagini aveau la dispozitie combinatii nesfarsite, transformandu-se in “structuri variabile”, capabile de schimbari constante si mesaje diverse.

Ideile lui Raman au fost incurajate de prietenul sau, un psihoterapeut Gestalt, care i-a sugerat sa reproiecteze cardurile drept instrument terapeutic sau “joc psihologic”. Ideiile acestei terapii s-au regasit mai tarziu in regulile de utilizare a cardurilor. Asa a luat nastere primul set de carduri OH. Ele au fost publicate pentru prima data in Canada la inceputul anilor ’80.

Moritz Egetmeyer si editura OH-Verlag

La inceputul anilor 80’ Ely Raman se intalneste cu psihoterapeutul german Moritz Egetmeyercare studia pe atunci psihologia in Vancouver. Moritz a inteles imediat puterea si utilitatea cardurilor pictate de Ely Raman si cum acestea dau nastere unei avalanse de metafore si asocieri.

Ely Raman a incheiat un contract cu Moritz Egetmeyer conform caruia Moritz urma sa editeze cardurile in Germania si Europa. Cu ajutorul financiar al familiei, Moritz Egetemeyer deschide o mica tipografie care a fost inceputul a ceea cea astazi se numeste OH-Verlag. Astfel, cardurile metaforice au inceput sa fie vandute in toata lumea, fiind indragite imediat de multi profesionisti in domeniul terapiei si consilierii si considerate drept un instrument de specialitate.

Despre aparitia cardurilor s-a scris in cateva carti. Numeroase articole au fost scrise in mai multe publicatii; s-au inregistrat emisiuni radio si TV. Cardurile OH s-au facut cunoscute in toata lumea prin metoda cea mai eficienta de distributie: prin viu grai.

De mai bine de 35 de ani, acest instrument este practicat cu succes in peste 30 de tari din intreaga lume. Cardurile OH sunt folosite si indragite atat de specialisti din mai multe domenii profesionale, cat si de parinti, copii sau diverse persoane care le folosesc in viata de zi cu zi.

Ludmila Rotaru

© Copyright 2017 – Ludmila Rotaru – All right reserved

Mai multe informatii despre cardurile metaforice gasesti in blog sau aici: www.oh-cards.com / www.oh-cards-na.com / www.oh-cards-institute.org

Originea si istoricul cardurilor metaforice asociative

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *