oh cards

Cardurile metaforice – un instrument pentru accesarea subconstientului si dezvoltarea intuitiei

Cardurile metaforice sunt un instrument de explorare personala si interpersonala, folosit pentru dezvoltarea intuitiei, creativitatii, imaginatiei, comunicarii si cunoasterii de sine.

Ele au fost create de pictori, psihologi si terapeuti din toata lumea si sunt folosite atat in sfera profesionala sub forma de consiliere, cat si in viata de zi cu zi sub forma de joc.

De mai bine de 35 de ani cardurile metaforice au fost indragite de copii si adulti de toate varstele si sunt folosite cu succes in multe tari din intreaga lume. Pe parcursul acestor ani ele au primit mai multe nume: “carduri OH”, “carduri metaforice”, “carduri asociative”, “carduri proiective” sau „carduri terapeutice”.

Cardurile metaforice faciliteaza accesul catre cunoasterea de sine, pentru a putea rezolva diferite situatii sau probleme intr-un mod usor, bland, eficient si rapid.

Ce sunt cardurile metaforice asociative?

Cardurile metaforice sunt seturi de carduri mici, care ilustreaza imagini sau cuvinte/simboluri. Exista o gama larga de seturi de carduri, fiecare avand un anumit subiect, care se oglindeste in imaginile din cardurile setului. In functie de tematica setului de carduri, vom gasi imagini cu scene si obiecte din viata reala, peisaje, animale, chipuri de oameni din diferite culturi, portrete de copii, imagini abstracte, imagini din povesti, imagini din relatia de cuplu si altele.

Exista seturi de carduri create pentru lucrul cu traumele, cu relatiile de cuplu, cu stresul sau seturi de carduri universale, care pot fi folosite in orice situatie. Fiecare colectie este unica din punct de vedere artistic si tematic si poate fi folosita atat de sine statator, cat si in combinatie cu alte seturi de carduri. Cardurile metaforice asociative sunt precum niste carti neterminate care ne invita sa le finalizam, folosindu-ne abilitatile de asociere si fantezie.

Cum functioneaza cardurile metaforice asociative?

In timpul jocurilor, atelierelor de lucru sau terapiilor, persoanele sunt rugate sa extraga un card sau mai multe carduri dintr-un set. Cardurile pot fi extrase la intamplare, „cu fata in jos”, fara sa fie privite imaginile sau pot fi extrase „cu fata in sus”, privind imaginile din carduri. Oricare ar fi modul de extragere, orice persoana va alege intuitiv acele carduri, care vor reflecta in acel moment perceptiile sale interioare, vizavi de un anumit aspect din viata sa.

Dupa ce se extrag cardurile, persoanele incep sa vorbeasca despre imaginile din carduri si despre asocierile care le vin in minte in acel moment. Vorbind despre despre ele, persoanele vorbesc de fapt, despre propriile preocupari, emotii sau perceptii, fara sa constientizeze acest lucru. Cu ajutorul metaforelor si asocierilor, se acceseaza partea subconstienta a creierului si incepe a functiona mecanismul proiectiei: fiecare persoana isi va reflecta personalitatea in imaginile din carduri.

Cardurile metaforice nu au o anumita interpretare oficiala si nu exista interpretari corecte sau gresite ale cardurilor, iar unul si acelasi card nu va fi niciodata interpretat la fel. 

Care sunt beneficiile cardurilor metaforice?

Pe parcursul anilor specialistii au urmarit numeroase beneficii pe care le aduc cardurile metaforice atat in sfera profesionala, cat si in viata de zi cu zi.

Cardurile sunt un instrument minunat de a comunica cu alte persoane, de a le intelege trairile interioare, fara sa se recurga la un mod invaziv de comunicare. Cardurile metaforice asociative sunt o oportunitate de autoexplorare si reflectie, ele ne ajuta sa intelegem mai clar care este situatia reala a unei probleme si sa ne axam pe preocuparile prezente, cu adevarat importante. Cardurile metaforice ne ajuta sa constientizam propriile resurse interioare, ca sa le folosim pentru a descoperi posibilitati si solutii nelimitate, pentru orice situatie din viata noastra.

Ce beneficii mai aduc cardurile metaforice?

dezvolta intuitia, atentia, imaginatia, creativitatea si comunicarea;

dezvolta vocabularul, exprimarea si limbajul metaforic;

dezvolta cunoasterea de sine, abilitatile personale si interpersonale;

faciliteaza autoanaliza si autocunoasterea;

imbunatatesc relationarea si interactiunea sociala;

ajuta la gestionarea comportamentului si la reducerea stresului;

ajuta la rezolvarea conflictelor interioare sau cu cei din jur;

ajuta la tratarea si rezolvarea problemelor emotionale;

ajuta la gasirea solutiilor pentru situatii complexe;

maresc capacitatea de ascultare si raspuns.

Unde se folosesc cardurile metaforice asociative?

Cardurile metaforice au o intrebuintare multipla intr-o varietate de profesii, in special in acelea, ce au in vedere oamenii: psihoterapeuti, psihologi, consilieri, traineri personali, pedagogi, educatori, lucratori sociali etc.

Cardurile metaforice asociative si-au gasit locul in diferite domenii: educatie si pedagogie, terapie si consiliere, sanatate si vindecare, probleme sociale, business si locul de munca, terapii alternative si creatie. Ele sunt potrivite pentru o gama larga de activitati: de la rolurile de sprijin si terapie, la jocul in familie sau in scoli si gradinite; de la construirea echipelor in mediul de afaceri, la ateliere si traininguri de dezvoltare personala si profesionala.

Cardurile OH se adapteaza usor mai multor activitati individuale sau de grup, atat cu copiii cat si cu adultii: activitati instructive sau educationale, activitati de joaca, activitati artistice si (re)creative, activitati pentru persoane cu nevoi speciale, consiliere psihologica si psihoterapie, terapie de cuplu si de famile, terapie cu copii sau adolescenti, terapie Gestalt, terapie existentiala, analiza tranzactionala si psihosinteza si multe altele.

Cardurile metaforice: un instrument metaforic, asociativ si proiectiv

De ce sunt numite carduri OH?

Numele de „OH” vine din engleza si reprezinta o interjectie, care exprima mirare. De regula, persoanele raman uimite atunci cand vin in contact cu cardurile, pentru ca acestea descopera laturile cele mai ascunse ale fiintei noastre, ne fac sa devenim spontani si sa accesam surse de informatie din subconstient.

De ce sunt numite carduri metaforice?

Lucrul  cu cardurile se bazeaza pe crearea metaforei. Metafora este un instrument puternic, care permite ca lucrurile sa fie privite si dintr-un alt punct de vedere. Metafora ofera o alta perspectiva. Ea permite sa fie intelese realitati si sensuri necunoscute, prin intermediul similitudinii si diferentei. Metafora vorbeste direct cu inconstientul, sediul actiunilor involuntare ale propriilor vieti. Utilizarea metaforei ajuta la gasirea  unor solutii, pe care in mod constient nu le putem vedea.

De ce sunt numite carduri proiective? 

Cardurile metaforice lucreaza prin intermediul proiectiei. Ele ne ajuta sa proiectam in exterior ceea ce se petrece in interiorul mintii si al corpului, aspecte pe care nu le constientizam sau nu vrem sa le recunoastem. Orice ar povesti o persoana despre imaginea din card, orice asociere sau metafora ar folosi, ele vor oglindi o situatie din viata personala, care este actuala in acel moment.

De ce sunt numite carduri asociative?

Lucrul cu cardurile asociative se bazeaza pe asocieri, pe similitudinile dintre lucruri. Persoanelor le este usor sa povesteasca despre propriile preocupari si probleme, pentru ca nu trebuie sa vorbeasca despre propria persoana, ele vorbesc despre imaginile din carduri. Asocierile dintre carduri si viata personala faciliteaza constientizarea anumitor aspecte, emotii sau sentimente si ajuta la gasirea resurselor interioare.

Ce nu sunt cardurile metaforice?

Cardurile metaforice nu sunt carti de jucat, carti de ghicit sau carti tarot si nu sunt folosite drept sprijin in ghicit. Ele sunt utilizate numai in scopuri terapeutice sau de explorare si nu pot fi interpretate de nimeni altcineva, decat de persoana care priveste cardul. Nimeni nu ne poate spune cum sa le interpretam, ce ar trebui sa simtim sau sa percepem. Raspunsurile se gasesc numai in noi insine, in propria perceptie si in propria interpretare.

Terapeutul, trainerul sau consilierul nu are dreptul sa interpreteze cardurile, el are doar rolul de a facilita procesul, de a observa atent cum interactioneaza clientul cu cardurile si de a-l ajuta sa ajunga la propriile constientizari.

Ludmila Rotaru

© Copyright 2017 – Ludmila Rotaru – All right reserved

Mai multe informatii despre cardurile metaforice gasesti in blog sau aici: www.oh-cards.com / www.oh-cards-na.com / www.oh-cards-institute.org

Cardurile metaforice – un instrument pentru accesarea subconstientului