cardurile metaforice in comunicarea cu copiii

Cum sa comunicam cu copiii cu ajutorul cardurilor metaforice asociative?

“Copiii se deshid fata de noi numai in masura, in care se vor simti in siguranta sa faca acest lucru” Dr. Violet Oaklander

Lumea interioara a copiilor este complexa si plina de mister. Ei au perspective diferite de a vedea lucrurile si lumea inconjuratoare, in lumea lor totul are un alt inteles si o alta semnificatie. Adultii exclud copiii de la informatii si exprimare si copiii raman confuzi in lumea lor. Ei se simt exclusi, izolati, neantelesi si se pierd pe sine. Parintii sunt preocupati mai mult de comportamentul copiilor, decat de sentimentele lor. Copiii nostri nu sunt auziti si nu sunt invatati cum sa se accepte pe sine si sa se iubeasca.

Copiii descopera curand ca viata nu este perfecta, ca parintii au propriile dificultati, cu care trebuie sa se confrunte iar ei trebuie sa se decurce singuri. Copiii invata cum sa faca fata acestor lucruri si sa compenseze. Multi se descurca destul de bine, multi nu. Copiii se protejeaza pe sine cum pot: unii se retrag, pentru a nu fi raniti, altii isi creeaza o lume a fanteziilor, ca sa se distreze si sa-si faca viata mai usoara, altii ne socheaza intr-un fel anume, ca sa obtina mai multa atentie. Astfel se face ca, parintii si copiii traiesc in doua lumi diferite: lumea adultilor si lumea celor mici, unde fiecare se descurca cum poate.

Noi, adultii, putem sa ajutam copiii sa devina constienti de sine si de existenta lor in lume. Spre bucuria parintilor si a copiilor, avem la dispozitie numeroase instrumente, care sa ne ajute sa ne intelegem mai bine unii pe altii, sa ne acceptam si sa ne respectam sentimentele si felul nostru de a fi. Unul dintre aceste instrumente sunt cardurile metaforice asociative, care se mai numesc “carduri OH”, “carduri metaforice”, “carduri asociative” sau “carduri proiective”. Ele au fost create de pictori, psihologi si terapeuti din toata lumea si sunt folosite atat in sfera profesionala, sub forma de consiliere, cat si in viata de zi cu zi, sub forma joc si explorare personala. Jocul si limbajul metaforic ne va ajuta sa comunicam mai usor cu copiii si sa le intelegem lumea interioara.

Cum te pot ajuta cardurile metaforice in comunicarea cu copiii?

Copiii au nevoie de un un mediu sigur, pentru a-si exprima sentimentele, iar cardurile metaforice asociative ofera un spatiu, in care copiii se simt relaxati si ascultati.

Deseori copiilor nu le ajunge vocabular ca sa se exprime, iar cu ajutorul limbajului metaforic ei isi vor exprima mai usor trairile interioare, problemele care ii framanta si modul in care fac fata fortelor exterioare; copiilor le este mai usor sa vorbeasca prin intermediul imaginilor, decat sa spuna direct, ceea ce le este greu sa exprime.

Copiii au o multime de fantezii despre lucruri, care nu s-au intamplat niciodata cu adevarat, aceste fantezii imaginare-reale provoaca adesea sentimente de teama sau anxietate; cu ajutorul cardurilor metaforice asociative ele pot fi scoase la lumina, pentru a fi abordate.

Multi copii nu au o parere prea buna despre ei, chiar daca fac orice ca sa ascunda acest fapt; copiii mici nu dau vina pe parintii lor sau pe intreaga lume, pentru problemele lor, isi imagineaza ca ei sunt cei rai, ca au facut ceva rau, ca nu sunt suficienti de frumosi sau destepti; cu ajutorul cardurilor asociative putem aduce la suprafata aceste sentimente si sa aratam copiilor, ca nu e nimic in neregula cu ei.

Deseori copiilor le este frica de sentimentele opuse pe care le simt; folosind jocuri si tehnii de lucru cu cardurile metaforice, putem ajuta copiii sa experimenteze si sa constientizeze aceste sentimente.

Uneori copiii se retrag in ei insisi si sunt foarte speriati si confuzi, de ceea ce simt; cardurile metaforice ii pot ajuta sa aiba mai multa usurinta in constientizarea si acceptarea acestor sentimente; deseori, simplul fapt de a scoate ceva la suprafata, pare sa fie suficient pentru un copil, chiar daca nu isi asuma neaparat lucrul respectiv.

Copiii afiseaza adesea trasaturi si caracteristici, pe care le-au preluat in interior de la ceilalti, functionand pe baza unor idei, ce nu le apartin; cu ajutorul cardurilor asociative ii putem ajuta sa descopere propria fiinta si sa scape de conceptiile eronate despre sine.

De obicei, nivelul de dezvoltare a fanteziei unui copil este acelasi, ca si cel din viata reala; prin intermediul fanteziei putem investiga taramurile intime ale fiintei copilului si putem aduce la suprafata aspecte, pe care copilul le ascunde sau le evita, astfel, putem afla ce se intampla in viata copilului din propriul lui punct de vedere.

Cardurile metaforice asociative dezvolta imaginatia iar copiii cu o buna capacitate imaginativa, dispun si de un coeficient mai mare de inteligenta.

Asocierea si identificarea cu anumite personaje/obiecte din carduri face in asa mod, ca sa ne confruntam mai usor cu grijile copiilor.

De cele mai multe ori cand copiii descriu un card, afirmatiile lor redau intr-o maniera foarte succinta situatii din viata lor.

Cardurile metaforice in comunicarea cu copiii – modalitati de lucru

Cardurile metaforice asociative sunt un instrument, care poate deschide cu usurinta imaginatia oricarui parinte sau terapeut, catre posibilitati creative nelimitate. Sugestiile de mai jos sunt doar cateva dintre modalitatile, care pot fi aplicate in lucrul cu cardurile proiective:

– permitem copilului sa impartaseasca orice ii vine in minte, descrie cardul cum vrea el;

– putem sa-l incurajam sa continue sa se descopere pe sine la un nivel mai profund, rugandu-l sa vorbeasca de anumite parti ale imaginii;

– il putem ruga pe copil sa descrie imaginea, ca si cum el ar fi acea imagine: ”Fii aceasta imagine, spune o poveste despre ea” (folosind verbe la timpul prezent);

– putem sa alegem lucruri specifice din imaginea din card cu care sa se identifice (sa se asocieze): “Fii (un detaliu) din imagine” sau “Unde esti in acest card? Spune mai multe lucruri despre tine, cum arati, ce simti?” (folosind verbe la timpul prezent). “Poarta un dialog intre (doua personaje/detalii din card)”;

– daca e necesar, putem sa ii punem copilului mai multe intrebari, pentru a ajuta procesul: ”Ce faci? Cine te ajuta? Cine te foloseste? De cine esti cel mai apropiat?”; ele vor ajuta copilul sa vada mai multe moduri posibile de a exista;

– putem ruga copilul sa accentueze sau sa exagereze una sau mai multe parti din card, mai ales daca exista o anumita energie sau emotie fata de aceasta parte a desenului, sau dimpotriva, daca este o lipsa de energie sau emotie: ”Unde merge ea? Ce face ea? Ce se va intampla cu asta?”;

– putem sa ii cerem sa creeze un dialog intre doua puncte, care se afla in contact sau in opozitie, cum ar fi: drumul si masina, latura vesela si cea trista, cerul si pamantul etc.;

– putem sa incurajam copilul sa dea atentie culorilor: ”Ce inseamna pentru tine culorile inchise/deschise?”;

– putem sa lucram pe identificare: “Tu te simti vreodata in acest fel? Tu faci vreodata asta? Se potriveste acest lucru in vreun fel cu viata ta? Exista ceva anume din ce-ai spus despre (obiectul/eroul din imagine cu care s-a identificat), ce ar putea fi spus si despre tine ca persoana?”;

– uneori explorarile pornesc de la ceea ce povesteste copilul, alteori ar putea porni de la opusul a ceea ce a relatat, deaceea punem intotdeauna intrebarea: “Exista tot atat de multa distractie si placere in viata ta?” sau “Ai si tu o relatie atat de frumoasa cu prietenii tai?”;

– e bine sa invatam copiii ca, fiecare are dreptul la propriile sentimente, copilul nu trebuie sa reprime sau sa exteriorizeze niste sentimente care nu-i apartin, ca sa faca pe plac adultilor sau celor din jur; cand se lucreaza cu cardurile asociative, se pune accent pe acest lucru;

– putem sa lasam la o parte cardul si sa lucram asupra situatiilor neancheiate, ce reies din ceea ce a povestit; deseori copilul va face o asociere spontana cu ceva din viata sa;

– putem cauta indicii in tonul vocii copilului, postura, expresia faciala si corporala, respiratie, pauze, tacere.

Cardurile metaforice in comunicarea cu copiii –  sugestii de lucru

Sa ne abtinem de la interpretari si judecati de valoare.

Este important sa nu interpretam ca atare ceea ce spune copilul, ci sa punem cat mai multe intrebari, pentru a verifica impreuna cu el banuielile sau perceptiile, pe care le avem referitor la ceea ce a povestit.

Deseori copiii povestesc lucruri diametral opuse sentimentelor lor din prezent, deaceea vom intreba:  “Este asa si in viata ta?”

Daca copilul intampina dificultati de exprimare, se pot da unele sugestii, ei  vor alege acea sugestie, care li se potriveste cel mai bine sau vor realiza, ca se pot gandi la multe alte posibilitati; unii copii nu au nevoie niciodata de sugestii, stiu exact ce vor sa spuna.

De obicei se lucreaza mai intai cu ceea ce este usor si confortabil pentru copii, inainte de a intra in locuri mai grele si inconfortabile, astfel ei vor fi mai deschisi.

E bine sa se lucreze pe sentimentele negative, uneori copiii care reprima multa furie vor avea nevoie sa o scoata afara, inainte ca sentimentele bune sa poata iesi si ele.

Nu fortati niciodata un copil sa faca sau sa spuna ceva, ce nu vrea sub nicio forma sa faca sau sa spuna; cardurile proiective ne vor lasa sa lucram atat, cat ne lasa copilul; daca vedem ca opune rezistenta, nu mergem mai departe.

 

Ludmila Rotaru

© Copyright 2018 – Ludmila Rotaru – All right reserved

Mai multe informatii despre cardurile metaforice gasesti in blog sau aici: www.oh-cards.com / www.oh-cards-na.com / www.oh-cards-institute.org

Bibliografie:

O sursa de inspiratie pentru acest articol a fost cartea „Ferestre catre copiii nostri”, scrisa de Dr. Violet Oaklander. Multe din idei din aceasta carte, au fost adaptate lucrului cu cardurile metaforice asociative.

Cum sa comunicam cu copiii cu ajutorul cardurilor metaforice asociative?